De stad dankt dit aan zijn unieke geografische ligging tussen de mainports Rotterdam en Antwerpen en zijn infrastructuur. Met het verdwijnen van internationale grenzen benut de gemeente haar internationale potentie maximaal.
De economische kracht van Breda ligt in de verscheidenheid en het brede aanbod van sectoren. Het is dan ook geen toeval dat Breda een leidende rol speelt in sectoren als logistiek, biobased economy, agrofood en maintenance. Diverse internationale bedrijven hebben hun Benelux-hoofdkantoor in Breda gevestigd. Breda is ook een ondernemende stad met een sterk MKB, verantwoordelijk voor bijna driekwart van de werkgelegenheid, waaronder een groot aantal ZZP’ers. Naast handel (groot- en detailhandel) zijn de gezondheids- en welzijnszorg en de zakelijke dienstverlening de grootste werkgevers in Breda. De binnenstad van Breda behoort al jaren tot de top 10 van Nederlandse winkelsteden.
Stad van kennis en onderwijs
Kennisstad Breda heeft een bijzonder hoogopgeleide beroepsbevolking. Dat is mede te danken aan de vele toonaangevende onderwijsinstellingen in de stad met in totaal zo’n 30.000 studenten. In Breda zijn onder meer de Avans Hogeschool, NHTV internationaal hoger onderwijs Breda, de Nederlandse Defensie Academie en het ROC West-Brabant gevestigd.
De Avans Hogeschool werd in 2013 en 2014 gekozen tot de beste hogeschool van Nederland in het onderzoek 'Beste Studies' van het weekblad Elsevier. NHTV internationaal hoger onderwijs Breda is verkozen tot beste grote hogeschool 2015 in de Keuzegids Hbo.
Bourgondische woonstad
Aangezien Breda een aantrekkelijke woonstad is en zich tot één van de groeiende provinciesteden mag rekenen, wordt door beleggers interesse getoond in de ontwikkelingen in Breda. Regelmatig wordt de gemeente door beleggers benaderd, waarbij zij aangegeven dat zij op zoek zijn naar geschikte woningbouwprojecten om toe te voegen aan hun portefeuille. Jones Lang LaSalle heeft de ‘Heat Map Woningmarkt’ opgesteld. Daarbij hebben zij diverse gemeenten beoordeeld op grond van verstedelijking, liquiditeit, schaarste en welvaartsniveau. Deze thema’s zijn bepalend of een gemeente interessant is om in te investeren op het gebied van woningen. Hieruit blijkt dat Breda één van de weinige gemeenten buiten de Randstad is die behoort de best scorende categorie.
Ultieme bereikbaarheid
De bereikbaarheid van Breda over de weg en per spoor is uitstekend. Breda ligt op een knooppunt van snelwegen, met de A16 en de A27 als belangrijkste. Vanaf station Breda Centraal zijn maar liefst 4 luchthavens binnen ongeveer één uur te bereiken: Schiphol, Rotterdam/The Hague Airport, Brussels Airport en Eindhoven Airport. Met Airport Breda beschikt Breda daarnaast over een eigen luchthaven, geschikt voor onder andere zakelijke vluchten. De vele internationale verbindingen maken Breda aantrekkelijk voor zowel internationaal georiënteerde bedrijven als toeristen.
Verbindingen
- Amsterdam / Schiphol: met de auto 70 minuten, met de trein 53 minuten (Schiphol) en 66 minuten (Amsterdam)
- Rotterdam / Rotterdam The Hague Airport: met de auto 35 minuten, met de trein 24 minuten
- Antwerpen: met de auto 40 minuten, met de trein 55 minuten (vanaf 2016 met de hogesnelheidstrein 25 minuten)
- Luchthaven van Brussel / Brussel: met de auto 70 minuten, met de trein 75 minuten