Eerste lading zand gestort op de Zoete Inval

Publicatiedatum: 
31 augustus 2021

Wethouder Paul de Beer bezorgde vandaag de eerste van 6 scheepsladingen zand op de Zoete Inval; onderdeel van ’t Zoet, het voormalige terrein van de suikerfabriek in Breda. De Zoete Inval is een deel van het terrein  van ongeveer 2 hectare rondom de ‘bietenbak’ langs de  Markkade. Dat wordt ingericht als – tijdelijk – stadspark.

Het zand voor de bietenbak (circa 6.000 m3) wordt per schip aangevoerd. Vanaf dinsdag 31 augustus t/m donderdag 2 september lossen twee schepen dagelijks elk 1.000 m3 zand. Dit zand wordt met een transportband over de Markkade in de bietenbak gestort. “We kunnen dit zand prima per boot aanvoeren”, aldus wethouder Paul de Beer, “dat scheelt ongeveer 200 vrachtwagens die niet door de stad hoeven te rijden”.

“Begin dit jaar kochten we samen met de provincie Noord-Brabant ’t Zoet”, vervolgt Paul de Beer. “Dat was een belangrijke stap in de stedelijke ontwikkeling van Breda. We kunnen nu echt serieus werk maken om deze locatie tegen het Bredase stadscentrum en op een steenworp afstand van het station te ontwikkelen. Het duurt nog wel even voordat de plannen voor dit gebied klaar zijn en we met de daadwerkelijke uitvoering starten. Tot die tijd willen we Bredanaars op allerlei manieren kennis laten maken met dit unieke gebied. We hebben als eerste stap op het hekwerk van ’t Zoet een schutting van 165 meter lengte gemonteerd die het verhaal van verleden, heden en toekomst vertelt. Verder worden er door Breda Promotions wekelijks rondwandelingen over ’t Zoet georganiseerd en vond er met succes in juli het evenement ‘Bij Ons in Breda’ plaats. En nu leggen we dus een tijdelijk stadspark aan. Een mooie plek centraal aan het water als een nieuwe ontmoetingsplek in Breda”

Om het tijdelijke stadspark te maken is de Markkade al autovrij gemaakt tussen de Etnastraat en Zoete Inval. Deze route is ingericht voor langzaam verkeer door het plaatsen van boombakken. Het stadspark is omheind met een hekwerk, om te voorkomen dat mensen onveilige delen van het 26 ha grote terrein betreden.

De bietenbak – de grote betonnen bak langs de Markkade – heeft een gunstige ligging ten opzichte van de zon en om hier een leuke en prettige verblijfsplek te maken, wordt deze gevuld met zand. Ook worden boomstammen neergelegd als zitgelegenheid. Voor de bietenbak komen 3 grote picknickbanken te staan in de vorm van de Bredase kruizen. Delen van het terrein die erg ongelijk zijn of onveilig, zijn afgedekt met heuveltjes van grond die worden ingezaaid en aangeplant om een meer groene aankleding te laten ontstaan.

Het inzaaien gebeurt begin september en het planten van bomen en struiken is pas in het najaar mogelijk. De gemeente voert op dit moment ook gesprekken met verschillende partijen uit Breda om te onderzoeken of op de locatie tijdelijke kleinschalige horeca en bijbehorende voorzieningen geëxploiteerd kunnen worden. 

Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Gemeente Breda