De Strip - Havenkwartier

De Gemeente Breda heeft in 2017 een Gebiedsperspectief opgesteld voor het Havenkwartier. Het Havenkwartier maakt deel uit van CrossMark Breda en ligt ten westen van de Stationslaan en de wijk Belcrum. Aan de noordkant wordt het Havenkwartier begrensd door de Backer en Ruebweg en in het westen door de rivier de Mark. Het gebied is ruim 30 hectare groot en is eigendom van verschillende grondbezitters met in totaal ca 60 bedrijven, huurders en ondernemers.

Het Havenkwartier heeft de potentie om binnen CrossMark Breda en de stad als totaal uit te groeien tot een uniek gemengd stedelijk gebied, complementair aan onze binnenstad: het is de plek met attractiviteit en ruimte voor moderne stedelijkheid, creatief ondernemen en cultuur. De ontwikkeling tot een stadsdeel met een uniek karakter zorgt ervoor dat het Havenkwartier niet concurreert met de binnenstad, Stationskwartier en Drie Hoefijzers. 

De Strip betreft een aaneengesloten strook van ca 12 ha en is de eerste realisatiefase van het Havenkwartier. De identiteit van de Strip wordt bepaald door het industriële verleden met behoud van erfgoedhallen (Backer & Ruebhallen, pand Electron, Stokvishallen) en oriëntatie op de Belcrumhaven en de rivier de Mark. Er worden in totaal ruim 650 woningen gebouwd.

De concrete ontwikkeling van het Havenkwartier gaat geruime tijd duren. De Gemeente Breda voert daarom op een aantal deellocaties in het Havenkwartier zogenaamd ‘transformatiemanagement’ uit.  STEK, PIER15 en Belcrum Beach zijn hier gewaardeerde voorbeelden van.

Ontwikkelingen in het Havenkwartier

Backer en Rueb ( uitvoering in voorbereiding), Klavers Jansen ( uitvoering in voorbereiding) en de openbare ruimte projecten zoals reconstructie van de Speelhuislaan (in uitvoering)

Kijk voor meer informatie ook bij lopende plannen
 

Overzicht Crossmark