Spoorpark

Tussen het station Breda,  het Gerechtsgebouw en de gebouwen van 5Tracks ligt het Spoorpark Breda. Langs het spoor liggen geen achterkanten van gebouwen en/of afzonderlijke tuinen, maar ligt een doorlopend park. 

Het Spoorpark heeft  zijn groene karakter door het gebruik van bomen, kruiden, heesters en grassen in verschillende hoogtes. Het Spoorpark is er voor de reizigers, maar ook voor de stadsbewoners. Het wordt gebruikt als verblijfsruimte door mensen die in dit gebied werken, bezoekers en bewoners en heeft een functie als alternatieve route van het station naar de binnenstad.

Het Spoorpark is een buffer voor hemelwater en voert dit met vertraging af. De bomen geven schaduw en dragen bij aan hittebestrijding. De vaste planten en grassen zorgen voor verkoeling door verdamping.

De diversiteit aan beplanting in het park en tegen de geluidsschermen langs het spoor (van brokken steen) biedt een interessant biotoop voor insecten, kleine zoogdieren en diverse vogelsoorten, waaronder mussen.

Bereikbaarheid

Je kunt het Spoorpark Breda bereiken tussen de gebouwen van 5Tracks aan de Stationslaan en aan de Belcrumzijde van het Gerechtsgebouw. Het park is tijdens kantooruren open.
 

Foto TPJ Verhoeven: Spoorpark Breda
Foto: TPJ Verhoeven Photography