Station Breda

 

Station Breda is toegerust op een groeiend aantal reizigers. In 2020 is het aantal gebruikers gegroeid van circa 27.000 naar 57.000. Op de 7 sporen en 3 perrons kunnen per uur 16 treinen aankomen en vertrekken, 4 hiervan zijn hogesnelheidstreinen.

Het busperron biedt ruimte aan 20 bussen waarvan de dienstregeling goed zal aansluiten op die van de treinen. In en rond het station komt plek voor meer dan 6.000 fietsen en op het dak van het station is parkeerruimte voor ruim 720 auto’s.

Tussen de Belcrum- en de centrumkant van het nieuwe station is een brede ondergrondse passage met winkels. Aan beide kanten van het station zijn overzichtelijke pleinen, met brede wegen die zorgen voor een goede bereikbaarheid.


Gebouw van het jaar

Het stationsgebouw van Breda is uitgeroepen tot het beste gebouw van 2017. “Breda torent boven de andere projecten uit in complexiteit en formaat”,  aldus de jury van de branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA).
Opdrachtgevers van het complex zijn ProRail, NS Stations en Gemeente Breda. Architect Koen van Velsen was 12 jaar bezig met het bouwwerk dat plaats biedt voor een trein- en busstation en kantoren en commerciële ruimten. Daarnaast maken ook nog eens 150 woningen, fietsenstallingen voor 6.000 fietsen en parkeerplaatsen voor 750 auto’s onderdeel uit van het gebouw.
De jury noemt het stationsgebouw met zijn vele invullingen daarom “een bijzonder ontwerp” en het voegt volgens hen “een stukje stad aan het stationsgebied toe”.

  • 2012: start bouw nieuwe station Breda
  • september 2014: in gebruikname noordelijke entree (Belcrumkant) en start bouw centrumkant
  • 8 september 2016: officiële opening nieuwe station

Wonen in het station

In het station van Breda zijn 150 woningen gebouwd. Ze voldoen aan de moderne woonwensen van zowel jongere als oudere bewoners.
woningen in het station

Veel gestelde vragen

Hier vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen over het nieuwe station en de bouw ervan.
trein in het station

Feiten en cijfers

Een van de belangrijkste gebeurtenissen in Via Breda is de realisatie van een geheel nieuw Openbaar Vervoer Terminalcomplex: Station Breda.
Speelhuislaan